Workshop Theater

Mannheim

competition of realisation - 3.price
in cooperation with Prof. Sill Architekten
 

Located at the intersecting point of different urban structures, the workshop site is of special significance. The new building responds to its environment  in that it can break free of the urban function it serves to become a maverick. The funnel-shaped space between old building and new provides the old building with necessary frontal space, goes on to narrow the square down into an alley opening onto busy Collinistraße.

As well as its over 3-storey-high functional structure, the building’s other main feature is a cruciform transport and distribution aisle-structure. The construction system is developed as an analogue to the functional structure. Primary and secondary bearing structures overlay each other in a similar crosswise pattern. The inner, minimal structure is coated on the outside with an overall translucent glass skin.