Musikschule Norderstedt

Roloff • Ruffing

School of Music
Am Kulturwerk 1, Norderstedt

Completion Date 2012
Gross area: 750 sq.metres

The „Musikschule“ ( School of Music ) project is a structurally and functionally important component in the “KulturWerk Norderstedt“ scheme. As an educational institution, it will provide the „Kulturwerk“ location with additional social life.

The cube of the music school and the factory building of the former limestone brickworks together form an ensemble both in their urban location and in regard to their lime-sandstone appearance. At the same time, the white new music school building stands as a counterpoint to the existing building stamped with its industrial character. This dialogue between the old and the new creates an exciting juxtaposition.

The building consists of the components 'cube' and 'foyer link'. The foyer emerges as a result of the extension of the Kulturwerk shunting track. The cube is set back from the link and positioned as a detached edifice. As the foyer link affords a spatial connection between the music school and the communication centre, common utilisation of both buildings is made possible.
The stair space of the recessed cube, which is four storeys high, is reached by crossing a passageway from the pre-located foyer. The music rehearsal rooms for electronically-amplified music as well as rehearsal and recording rooms are situated in the basement. The large choir practice room is also accommodated in the basement while the six music rehearsal rooms are situated on the first floor. The light-inundated ballet hall on the second floor takes up the whole of the top storey and looks out over both quarry pond and municipal park.
The inner space of the ground floor is free of supporting buttresses as these are arranged along the facades. The buttress-free space is made possible by two storey-high, wall-like concrete beams which transfer the weight of the upper storeys to the buttresses along the east facade. In addition to the supporting walls of the corridor, the first floor also has facade buttresses around it. Unlike the other storeys, the topmost, ballet-hall storey is made of lightweight steel. Slim facade buttresses carry a steel roof construction that also spans the entire ballet hall unsupported.

The regenerative energy concept for the Music School building is based essentially on a system employing natural ventilation. Thermally-driven air-flushing begins when the windows are canted. This ensures that the thermal loads are released from the building at night and the rooms do not overheat in summer. The stairwell thoroughfare functions as the 'motor' driving the natural air current. The used air streams out through window slats placed at the highest point over the roof.
The double shell of the facade creates a jacket space that buffers the loss of radiant heat from the building as well as buffering against cold air entering from outside. Whereas the 'double facade' with its drilled limestone bricks affords static protection against the summer sun, it acts in winter as a heat collector by using the warmth of the mass of the building itself.